L’Amo

Amo en versió femenina: Missy

L’Amo és un personatge recurrent de la sèrie britànica de ciència ficció Doctor Who, tot i que també apareix en una gran varietat de novel·les derivades, drames de ràdio i tires còmiques connectades amb la sèrie.

És un Senyor del Temps renegat, amic d’infància del Doctor i alhora el seu arxienemic. Encara que havien estat amics des de la infància i companys de l’escola a l’Acadèmia dels Senyors del Temps, les ànsies de poder de l’Amo van acabar amb la relació. El Doctor i l’Amo eren amics íntims malgrat la seva rivalitat, però l’Amo va desenvolupar un odi intens i sovint va intentar matar el Doctor, qui el va acabar considerant com el seu arxienemic.

Fins ara, onze actors han interpretat el paper de l’Amo de manera oficial (incloent-hi la pel·lícula de 1996) i n’hi ha un que va interpretar-lo de forma no-canònica. Aquest canvi s’explica dins la sèrie introduint el concepte de regeneració. Quan l’Amo va aparèixer per primera vegada el gener de 1971 va ser interpretat per Roger Delgado, qui va continuar en el paper fins la seva mort el 1973. Després, a la mateixa història on debutava Roger Delgado,  Norman Stanley interpretaria l’Amo disfressat de tècnic de telefonia el 1971 i més tard, Peter Pratt i Geoffrey Beevers van interpretar una versió físicament deteriorada d’aquest Senyor del Temps fins que Anthony Ainley va prendre el paper el 1981, romanent fins a la cancel·lació de la sèrie el 1989. A Doctor Who: La Pel·lícula, l’Amo va ser interpretat breument per Gordon Tipple, i després per Eric Roberts, quan va posseir un cos humà. A la nova sèrie, el personatge va ser reintroduït per Sir Derek Jacobi abans de donar-li ràpidament el relleu a John Simm, qui va interpretar l’Amo al final de la Sèrie 3 i a l’episodi especial de dues parts “The End of Time/La fi del temps” de la Sèrie 4. En aquests dos casos va aparèixer William Hughes interpretant un Amo que tenia 8 anys durant flashbacks. El 2014, aprofitant la capacitat dels Senyors del Temps de canviar de sexe durant la regeneració, Michelle Gomez es va convertir en la primera intèrpret femenina de l’Amo al llarg de les Sèries 8, 9 i 10. A més a més, durant l’especial pel Comic Relief “The Curse of Fatal Death”, hi va haver un altre actor que va interpretar l’Amo el 1999 però de forma no-canònica: Jonathan Pryce.

Aquí teniu un llistat dels actors que han interpretat l’Amo per ordre d’aparició:

 • Roger Delgado (1971–1973) durant 8 històries (43 episodis) – Tretzena encarnació de l’Amo
 • Norman Stanley (1971) durant 1 història (4 episodis): “Terror of the Autons” – L’Amo disfressat 
 • Peter Pratt (1976) durant 1 història (4 episodis): “The Deadly Assassin” – L’Amo demacrat
 • Geoffrey Beevers (1981) durant 1 història (4 episodis): “The Keeper of Traken” – L’Amo demacrat
 • Anthony Ainley (1981–1989) durant 11 històries (28 episodis) – L’Amo al cos d’en Tremas
 • Gordon Tipple (1996) a Doctor Who: La Pel·lícula – L’Amo executat pels Dàleks
 • Eric Roberts (1996) a Doctor Who: La Pel·lícula – L’Amo al cos d’en Bruce
 • Jonathan Pryce (1999) al Comic Relief “The Curse of Fatal Death” de forma no-canònica
 • Sir Derek Jacobi (2007) durant 1 episodi: “Utopia” – Professor Yana
 • John Simm (2007–2010 i 2017) durant 7 episodis – Harold Saxon
 • William Hughes (2007–2010) durant 4 episodis – L’Amo amb 8 anys
 • Michelle Gomez (2014–2017) durant 15 episodis – Missy
Tretzena encarnació de l'Amo

Tretzena encarnació de l’Amo

Roger Delgado va ser el primer actor que va interpretar l’Amo en la longeva sèrie de ficció de la BBC Doctor Who durant la seva tretzena encarnació i per tant, dotzena regeneració. Va interpretar el paper entre 1971 i 1973, fins que malauradament va morir a Turquia mentre estava rodant la mai completada pel·lícula Bell of Tibet. Va morir en un accident de cotxe juntament amb dos tècnics cinematogràfics turcs quan el cotxe en què viatjaven va sortir de la carretera i va caure per un barranc. Jon Pertwee (l’actor que interpretava el Tercer Doctor) solia remarcar que la mort de Delgado als 55 anys va ser un dels catalitzadors que el van portar a marxar de Doctor Who, tal com deia a la seva entrevista en vídeo a Myth Makers. La seva mort va ser la primera defunció d’un actor de la sèrie.

L’Amo de Roger Delgado va ser presentat a la història “Terror of the Autons” de la temporada 8 de la sèrie clàssica, història on també va aparèixer l’Amo de Norman Stanley, que no era més que el propi Amo disfressat de tècnic de telefonia. Aquesta és l’única història en què s’utilitza un altre actor per a interpretar l’Amo disfressat. Els Senyors del Temps van advertir el Tercer Doctor sobre la seva arribada, i la seva TARDIS (que no tenia el circuit camaleònic espatllat) va materialitzar-se per primer cop en forma de remolc per cavalls. L’Amo no va trigar en esdevenir un malvat popular de la sèrie i va aparèixer en diverses històries del Tercer Doctor, sovint disfressat i amb un altre nom per a ocultar-se.

Biografia del personatge

L’Amo interpretat per Roger Delgado en l’episodi on debutava, “Terror of he Autons”

L’Amo va aparèixer per primer cop a Doctor Who després de materialitzar la seva TARDIS al Circ Internacional en forma de remolc per cavalls. Va hipnotitzar el grup del circ i en Rex Farrel, el director de la fàbrica de plàstic Farrel, perquè l’obeïssin en el seu pla per ajudar els Nestenes en la seva última ofensiva per conquerir la Terra. Fent gala de la seva habilitat amb les disfresses i el camuflatge, l’Amo es va disfressar de tècnic de telefonia (cosa que va portar utilitzar un altre actor, Norman Stanley). Un emissari dels Senyors del Temps va alertar el Tercer Doctor (Jon Pertwee) sobre la presència del seu rival a la Terra, i abans que el radiotelescopi que l’Amo havia preparat pogués ser utilitzat per portar les forces d’invasió Nestene a la Terra, el Doctor va convèncer a l’Amo que els Nestenes no podrien diferenciar entre humans i Senyors del Temps, així que van treballar junts per procurar que els Nestene tornessin a l’espai de nou “invertint la polaritat” del senyal del radiotelescopi. Quan van evitar la invasió Nestene, l’Amo va fugir, però el Doctor va impedir que el seu rival s’escapés de la Terra prenent-li el circuit de desmaterialització de la TARDIS (“Terror of the Autons”).

L’Amo va tornar de nou, aquest cop sota l’àlies d’Emil Keller. Va crear la Màquina Keller i la va utilitzar per fer que els presoners de la Presó d’Stangmoor l’obeïssin en un pla per robar el Thunderbolt (un míssil que contenia gasos nerviosos) i utilitzar-lo contra la Conferència Mundial de la Pau, cosa que provocaria una guerra nuclear i la Tercera Guerra Mundial. El Doctor, amb l’ajuda de George Patrick Barnham (Neil McCarthy), va aturar l’Amo fent servir la Màquina Keller i després va reactivar el mecanisme d’avortament del míssil. UNIT va destruir el míssil juntament amb la Màquina Keller i el Doctor va descobrir que havia perdut el circuit de desmaterialització de la TARDIS de l’Amo en el seu enfrontament contra ell. Poc després, l’Amo el va trucar per fer-li saber que li havia robat el circuit i que ara era lliure de viatjar per l’espai i el temps sempre que volgués, mentre que el Doctor havia de viure exiliat a la Terra (“The Mind of Evil”).

El Tercer Doctor i l’Amo a “The Claws of Axos”

L’Amo va portar els Axons a la Terra amb l’esperança d’aliar-se amb ells. En canvi, es va convertir en el presoner dels Axons, i només va poder escapar dient que els ajudaria. El Doctor va enganyar l’Amo per fer-lo pensar que trairia la Terra. En lloc d’això, va atrapar l’Amo i els Axons en un bucle temporal (“The Claws of Axos”).

Fent-se passar per Adjudicador, l’Amo va viatjar a una colònia humana al planeta Uxarieus l’any 2472. Allà, els registres dels Senyors del Temps indicaven que hi trobaria l’Arma del Judici Final, creada per una espècie nativa gairebé extingida. Una vegada més, el Doctor va malbaratar els seus plans i l’arma va ser destruïda (“Colony in Space”).

A la vila de Devil’s End, l’Amo va convocar l’antic Dæmon Azal, però no va comprendre el poder que tenia i el control que necessitava després de convocar-lo. L’Azal (Stephen Thorne) va destruir-se a si mateix després d’enfrontar-se a la Jo Grant i l’Amo va ser capturat per UNIT després d’un intent fallit d’escapar amb el cotxe del Doctor, la Bessie (“The Dæmons”).

L’Amo va ser tancat a la presó d’un castell a l’Illa Fortalesa com a únic presoner. El Doctor creia que estaria tancat “per sempre”, però l’Amo va convèncer el seu carceller, el Coronel George Trenchard (Clive Morton), per ajudar-lo a robar parts electròniques de la base de l’Armada Anglesa, HMS Seaspite, dient-li que serien temptadores per als enemics. Amb aquestes parts, l’Amo va entrar en contacte amb els Dimonis Marins (una espècie aquàtica semblant als Silurians), que planejaven fer una guerra entre humans i Dimonis Marins, per a tornar a dominar la Terra. A causa que la maquinària de reactivació de les unitats d’hibernació dels Dimonis Marins es va deteriorar després de milions d’anys en desús, l’Amo va creure necessari construir un dispositiu sonar per despertar els rèptils restants.

L’Amo i els Dimonis Marins a “The Sea Devils”

L’Amo va capturar el Doctor i el va obligar a ajudar-lo a crear aquest dispositiu, però per evitar que el sonar reactivés altres bases de Dimonis Marins i aturés la guerra, el Doctor va fer explotar la base dels Dimonis Marins després d’invertir la polaritat del dispositiu i crear una retroalimentació inversa. L’Amo es va escapar en un aeroplà quan l’oficial que el custodiava, el Cap Contramestre Myers (John Caesar), va ser hipnotitzat i suplantat com el cadàver de l’Amo, fet planejat pel Senyor del Temps per fer-se passar per mort (“The Sea Devils”).

L’Amo va reaparèixer sota el nom de Professor Carl Thascalos i va construir una màquina coneguda com TOMTIT a l’Institut Newton de Cambridge per convocar l’antic Cronòvor Kronos (Marc Boyle), a qui desitjava controlar. Va hipnotitzar el director de l’institut, el Dr. Charles Percival (John Wyse), però el va matar accidentalment quan va alliberar el Cronòvor del Cristall de Kronos. L’Amo va convocar el sacerdot atlant Krasis (Donald Eccles) per obtenir instruccions per controlar Kronos, mentre s’ocupava del flux temporal per evitar que el Doctor s’immiscuís en els seus plans.

Després de deixar el Sergent Benton (John Levene) inconscient, l’Amo se’n va anar amb la seva TARDIS, però el Doctor va intentar atrapar-lo en un bloqueig temporal amb la seva pròpia TARDIS, cosa que va crear un bucle espacial sense voler-ho quan les dues naus es van materialitzar l’una dins de l’altra. Quan les TARDIS es van separar, l’Amo va expulsar el Doctor a l’espai, però aquest va poder tornar a la seva nau utilitzant el seu circuit telepàtic per demanar-li ajuda.

L’Amo va viatjar a l’antiga Atlàntida i en no poder hipnotitzar el Rei Dalios (George Cormack), que va resistir fàcilment el seu control mental, va manipular la Reina Galleia (Ingrid Pitt) enamorant-la amb els seus encants. No obstant, quan l’Amo va provocar que Dalios morís en el cop d’estat que va encapçalar, la reina va entrar en còlera i es va lliurar de la hipnosis. Abans que fos arrestat, l’Amo va ordenar a en Krasis que utilitzés el Cristall de Kronos allotjat a l’Atlàntida i va invocar Kronos, que va destruir tota la civilització.

Després de fugir de l’Atlàntida amb Jo Grant com a ostatge i tenint en Kronos sota el seu control, l’Amo va tenir el poder de destruir tot el cosmos a les seves mans, però el Doctor va amenaçar-lo amb fer xocar ambdues TARDIS i assassinar-lo si no aturava els seus plans.

L’Amo llegint La guerra dels mons d’H. G. Wells a “Frontier in Space”

L’Amo no va creure’s l’amenaça perquè sabia que el Doctor no voldria posar la Jo en perill. Vista la vacil·lació del Doctor, la Jo mateixa va intentar fer xocar les TARDIS abans que l’Amo tornés a alliberar en Kronos. No obstant, en Kronos va salvar tothom de la mort i va atrapar l’Amo, però el va deixar anar a petició del Doctor. El Tercer Doctor es va compadir de l’Amo en saber que en Kronos el faria viure una tortura eterna (“The Time Monster”).

A Skaro, l’Amo va forjar una aliança de curta durada amb els Dàleks, actuant com el seu agent per causar una guerra entre l’Imperi de la Terra i el dels Draconians al segle XXVI. Per aconseguir-ho, va utilitzar els Ogrons, els quals, a través de l’ús de l’hipno-so, es feien passar per humans o Draconians i provocaven al bàndol oposat. Quan el Doctor va revelar els veritables causants del problema, els plans per causar la guerra van ser avortats (“Frontier in Space”).

L'Amo demacrat

L’Amo demacrat

Peter PrattGeoffrey Beevers van interpretar l’Amo en una versió físicament deteriorada i en històries diferents. L’Amo demacrat de Pratt va aparèixer el 1976 durant els episodis de “The Deadly Assassin” i l’Amo demacrat de Beevers va aparèixer el 1981 durant els episodis de “The Keeper of Traken”. Aquesta versió de l’Amo interpretada per dos actors en diversos moments de la sèrie existeix com una forma deteriorada de la tretzena encarnació de l’Amo (Roger Delgado), que està esdevenint un cadàver vivent a causa que l’Amo ha gastat les seves dotze regeneracions i ja no pot canviar de forma. Aquesta decadència en l’Amo succeeix a partir de la mort de Roger Delgado i la necessitat de substituir l’actor per a poder fer reaparèixer l’Amo a Doctor Who, fet que guarda relació amb què els guionistes s’inventessin el concepte “regeneració”per a poder substituir William Hartnell (el Primer Doctor), que estava massa malalt per seguir fent el paper, i posar Patrick Troughton en lloc seu.

En aquesta nova forma de l’Amo es tractaria per primer cop la restricció dels cicles de regeneració en què un Senyor del Temps només pot regenerar-se dotze vegades i tenir tretze encarnacions, fent així que, un cop completat el cicle, els Senyors del Temps envelleixin, arribin a un estat de decadència física i morin permanentment (restricció que més endavant se sabria que es pot alterar).

La versió de Pratt s’enfrontaria contra el Quart Doctor i la de Beevers, contra el Cinquè Doctor, fent així que (tot i la forma demacrada), la tretzena encarnació de l’Amo s’hagués enfrontat contra tres encarnacions diferents del Doctor.

Biografia del personatge

El Lord President de l’Alt Consell Goth a “The Deadly Assassin”

L’Amo demacrat va esclavitzar en Goth (un Senyor del Temps que es presentava al càrrec de Lord President de l’Alt Consell de Gallifrey), i li va prometre poder fins que aquest va deixar de lluitar contra el seu domini mental i va quedar totalment hipnotitzat.

Un cop a Gallifrey, l’Amo es va apoderar de la Matriu i es va adonar que l’Ull de l’Harmonia es trobava sota el Panopticon. Va creure que podria utilitzar la Faixa de Rassilon per protegir-se del poder inabastable de l’Ull i canalitzar-ne l’energia per a renovar el seu cos.

Després d’una connexió telepàtica i una visió del futur creades per la Matriu, l’Amo va convocar el Quart Doctor (Tom Baker) a Gallifrey, aparentment per a prevenir l’assassinat del Lord President Goth (Bernard Horsfall). El Doctor va fallar i no va poder evitar la mort del Lord President.

Després de l’assassinat d’en Goth, el Doctor va derrotar l’Amo en un combat cos a cos i, com a resultat, l’Amo va caure en una esquerda creada per un terratrèmol. Durant la confusió, va aconseguir entrar a la seva TARDIS i es va escapar (“The Deadly Assassin”).

Més tard, l’Amo va quedar encallat al planeta Traken, el centre de la Unió de Traken, en la seva TARDIS amb forma d’escultura de Melkur. Va planejar apoderar-se de la Font, una font d’energia situada al planeta Traken, i usar-la per a rejovenir-se. Per a aconseguir-ho, durant un període d’anys, va manipular Kassia (Sheila Ruskin), que més tard es va casar amb Tremas (Anthony Ainley) i es va convertir en la madrastra de la Nyssa (Sarah Sutton).

L’Amo demacrat fusionant-se amb en Tremas i aconseguint un cos nou

Els seus plans van ser frustrats pel Doctor i l’Adric (Matthew Waterhouse) quan el Guardià de Traken els va convocar després d’haver sentit part dels seus plans. Amb l’ajuda d’en Tremas i la Nyssa, el Doctor va treure l’Amo de la Font.

No obstant això, gràcies a part dels poders del Guardià, l’Amo va poder reaparèixer i es va fusionar amb en Tremas i va obtenir un cos nou (“The Keeper of Traken”).

L'Amo al cos d'en Tremas

L’Amo al cos d’en Tremas

Anthony Ainley va ser el cinquè actor en interpretar l’Amo en la longeva sèrie de ficció de la BBC Doctor Who durant la seva nova encarnació obtinguda a partir de fusionar el seu cos demacrat amb el de Tremas. Després de la mort de Roger Delgado, Anthony Ainley va ser el primer actor que va interpretar l’Amo de forma continuada. La seva primera aparició com a Amo va ser a “The Keeper of Traken” el 1981, i la seva última va ser a “Survival” el 1989, l’episodi final de la Sèrie Clàssica. Després va reprendre el rol el 1997 al videojoc “Destiny of the Doctors”.

El gran amor d’Ainley pel paper sovint es cita en documentals i comentaris de DVD. L’editor d’scripts, Eric Saward, va afirmar que es va presentar per telèfon dient “Aquí l’Amo, digui” i després es va posar a riure. En el comentari i documental de “The Mark of the Rani”, tant en Colin Baker (el Sisè Doctor) com Kate O’Mara (la Rani) diuen que “Ell sempre havia volgut ser l’Amo”. Al Making of de “Survival”, Sylvester McCoy (el Setè Doctor) va confirmar que tot el que havia volgut Ainley era ser l’Amo, i que mantenia el paper fins i tot fora de càmera: “Feia por tant davant com darrera de càmera”.

Biografia del personatge

Nyssa, Tegan, Adric i el Monitor amb l’Amo i el Quart Doctor a “Logopolis”

En el seu nou cos, l’Amo va anar a la Terra, on va atrapar la TARDIS del Quart Doctor (Tom Baker) en una bombolla de gravetat. Utilitzant l’Eliminador de Compressió de Teixits, va matar un policia i la tia Vanessa (Dolore Whiteman) de Tegan Jovanka (Sian Pattenden). Després va anar a Logopolis, on va fer veure que era en Tremas per guanyar-se  la cooperació de la Nyssa (Sarah Sutton). Fent-la servir d’ostatge, va manipular els Càlculs de Transferència de Blocs i va mantenir el planeta segrestat fins que es va revelar qui era realment. Això va desfer el nexe causal i va trencar el bloqueig d’entropia dels Logopolitans, que va empassar-se diverses galàxies, incloent tota la Unió de Traken.

L’ona d’entropia va ser tan amenaçadora que l’Amo va acceptar treballar amb el Doctor per aturar-la. Van viatjar a les instal·lacions del Projecte Pharos a la Terra per fer-ho, usant l’últim teorema de Logopolis per tornar a obrir l’Estructura de Buit Carregat. Tanmateix, el seu veritable pla es va revelar quan va enviar un missatge als habitants de l’univers dient que aturaria l’ona d’entropia només si obeïen les seves ordres. Quan el Doctor va aturar el senyal de l’Amo per apagar l’EBC, cosa que frenaria l’ona d’entropia, l’Amo el va fer caure del radiotelescopi del Projecte Pharos, va provocar la seva regeneració i després va fugir (“Logopolis”).

Adric atrapat a la xarxa d’hadrons dins de la TARDIS de l’Amo

Després de regenerar-se, el Cinquè Doctor va marxar en la seva TARDIS i l’Amo va reaparèixer. Va segrestar l’Adric (Matthew Waterhouse) i el va contenir en una xarxa d’hadrons per fer-lo formar part de la seva TARDIS. Utilitzant una projecció de l’Adric a bord de la TARDIS, l’Amo va precipitar la TARDIS del Doctor a l’Esdeveniment U per destruir-la, però el Doctor va salvar la TARDIS a través de la Configuració Arquitectònica. L’Amo va utilitzar els Càlculs de Transferència de Blocs de l’Adric per crear Castrovalva a la galàxia d’Andròmeda, on el Doctor es recuperaria de la seva regeneració. Va escapar de la trampa de recursivitat i va intentar matar el Doctor, però va ser atacat pels ciutadans enfurismats per la destrucció de la ciutat (“Castrovalva”).

L’Amo va poder escapar de Castrovalva i va viatjar a la Terra a l’any 140.000.000 aC, on es va disfressar del mag Kalid, amb l’esperança d’utilitzar la Ment Compartida dels Xeraphin per reemplaçar els seus generadors dinàmics. Va portar dos Concordis (avions supersònics de la Terra) a la Ciutadella de Xeriphas a través d’una via temporal. Originalment va planejar utilitzar els passatgers capturats per entrar al Sanctum, prendre el control dels Xeraphin i afegir-los a la TARDIS. Els Xeraphin es van posar en contacte amb la Nyssa i van deixar que la Tegan i ella entressin a la Ciutadella, on l’Amo va revelar la seva veritable forma. Quan la situació es va solucionar, l’Amo va quedar-se a Xeriphas rodejat de Xeraphins enfurismats (“Time-Flight”).

El Cinquè Doctor, el Kamelion i l’Amo a “The King’s Demons”

A Xeriphas, l’Amo va trobar i adquirir el Kamelion (Gerald Flood), un androide canvia-formes que podia ser controlat fàcilment per una ment forta. Intentant escapar dels Xeraphin, l’Amo va fugir a l’Anglaterra del 1215. Allà va fer que el Kamelion suplantés el rei Joan d’Anglaterra per evitar la signatura de la Carta Magna. No obstant això, l’arribada del Cinquè Doctor (Peter Davison) va malbaratar amb els seus plans. Després que el Doctor el derrotés en una justa, l’Amo va fugir en la seva TARDIS després que el Kamelion, encara disfressat de rei Joan, oferís al Doctor la possibilitat de salvar-lo a ell o a un altre pres (“The King’s Demons”).

 

El Consell Intern de Gallifrey (consell de pocs membres format per l’Alt Consell) va sol·licitar ajuda a l’Amo quan van descobrir que diverses encarnacions del Doctor van ser arrossegades a la Zona Morta de Gallifrey. Van oferir-li un cicle de regeneracions nou com a moneda de canvi. L’Amo va acceptar l’oferta i el Castellà va entregar-li una còpia del Segell de l’Alt Consell per demostrar les seves credencials. No obstant això, el Tercer Doctor (Jon Pertwee) no es va creure l’Amo i el va acusar d’haver-los dut a la Zona Morta. Li va prendre el Segell i va dir que el tornaria a l’Alt Consell.

Aviat es va trobar amb el Cinquè Doctor, que també va tenir problemes per creure’l (i més ara que no duia el Segell). Abans de poder intentar-se guanyar la seva confiança, un grup de Ciberhumans els va emboscar i el Doctor va utilitzar el dispositiu de retirada de l’Amo per reunir-se amb l’Alt Consell quan l’Amo va quedar inconscient. Quan es va despertar, va fer una aliança temporal amb els Ciberhumans per guiar-los a la Torre Fosca, tot i saber que l’assassinarien quan ja no els fos útil.  Després de deixar que les trampes de la Torre esgotessin els Ciberhumans, va suggerir al Primer Doctor (Richard Hurndall) com aconseguir saltar-se el sistema de seguretat. Quan l’ànsia pel secret de la immortalitat de Rassilon es va apoderar d’ell i va voler assassinar les primeres encarnacions del Doctor. El Brigadier Lethbridge-Stewart (Nicholas Courtney) el va deixar inconscient i Sarah Jane Smith (Elisabeth Sladen)  i Tegan Jovanka el van immobilitzar. En Rassilon va enviar l’Amo al seu propi temps després que el Lord President Borusa quedés atrapat a la tomba de la Torre Fosca (“The Five Doctors”).

L’Amo cremant-se amb Gas Numismaton a “The Planet of Fire”

L’Amo va desenvolupar una versió més poderosa de l’Eliminador de Compressió de Teixits i va reduir accidentalment el seu laboratori i a si mateix. Utilitzant un dispositiu per augmentar la seva telepatia, l’Amo va contactar amb el Kamelion una vegada més, dirigint-lo per utilitzar la TARDIS del Doctor per aterrar a Sarn. Amb el Kamelion actuant com el seu servidor intermediari, l’Amo va fer fingir ser el déu dels habitants locals i va ordenar l’execució del Doctor. Quan això va fracassar, va manar al Kamelion que agafés la petita caixa en què s’havia convertit el seu laboratori i que la portés al laboratori de Sarn que utilitzava Gas Numismaton, esperant que el pogués restaurar.  Quan l’Amo va acabar en un respirador de gas i va tornar a la grandària normal, el Doctor va utilitzar el gas per, aparentment, cremar-lo fins a la mort (“Planet of Fire”).

Per enfrontar-se contra el Sisè Doctor (Colin Baker) i la Peri Brown (Nicola Bryant), l’Amo es va aliar amb el seva antiga companya de l’Acadèmia, la Rani (Kate O’Mara), a Killingworth; l’Amo esperava accelerar l’avanç de la tecnologia de la Terra pels seus malvats beneficis, mentre que el Rani volia la substància química del cervell que indueix el son a l’ésser humà. El Doctor va atrapar l’Amo i la Rani a la TARDIS de la Rani (que el Doctor havia sabotejat), provocant un vessament temporal que per poc ocasiona que se’ls mengi un tiranosaure (“The Mark of the Rani”).

Amo interferint en el judici del Sisè Doctor a “The Ultimate Foe”

Recuperant la seva pròpia TARDIS i informant-se sobre el Valeyard (Michael Jayston), l’Amo es va materialitzar a la Matriu de Gallifrey i va observar el judici del Doctor des de l’Estació Espacial de Zenobia mentre examinava el metratge de la Matriu per veure què hi havia manipulat. Aprenent que el Valeyard era una “amalgama del costat més fosc de la naturalesa del Doctor“, l’Amo va decidir que el Valeyard era una amenaça per a si mateix, va rescatar al Doctor i li va subministrar els testimonis de la Melanie Bush i en Sabalom Glitz, i es va revelar a la cort com a testimoni sorpresa. Usant Glitz com a eina, l’Amo va intentar robar secrets de la Matriu, però va ser colpejat pel Valeyard, i va ser empresonat dins de la Matriu (“The Ultimate Foe”).

Temps més tard, l’Amo es va dirigir al Món dels Guepards on va prendre el control de la Gent Guepard i dels Marruixos. El planeta va anar convertint l’Amo en una Persona Guepard i aquest va enviar un Marruix a casa de l’Ace per buscar reclutes humans.

L’Amo i el Kamelion

Amb el temps va trobar un jove anomenat Midge (Will Barton) i el va utilitzar per escapar. Fent servir el Midge com a gos de caça, l’Amo va reclutar una colla de joves de Perivale per derrotar al Setè Doctor (Sylvester McCoy) i l’Ace (Sophie Aldred). L’Amo va assassinar el Midge i va teletransportar el Doctor al Món dels Guepards, que havia començat a destruir-se. El Doctor va poder fugir-ne, però l’Amo va quedar atrapat al món moribund (“Survival”).

L'Amo de Doctor Who: La Pel·lícula

L’Amo de Doctor Who: La Pel·lícula

Gordon Tipple i Eric Roberts van interpretar l’Amo durant la pel·lícula de 1996, Doctor Who: La Pel·lícula. Tipple va interpretar un Amo entre les ombres a qui no se li veu la cara (però que es podria assumir que és l’Amo dins el cos de Tremas) i després Roberts interpreta l’humà Bruce, que és posseït per la consciència de l’Amo a l’inici de la pel·lícula.  Aquesta seria l’única aparició d’aquest Amo en pantalla, a més del retorn del personatge i del Doctor després del final de la sèrie clàssica el 1989.

Pensada com a episodi pilot per a una nova sèrie a la Fox, la pel·lícula només va aconseguir un 5,5% d’audiència americana segons els mesuraments de Nielsen. Al Regne Unit, per contra, va ser ben rebuda, atraient més de 9 milions d’espectadors i crítiques majoritàriament positives. També va ser ben rebuda a Austràlia.

Biografia del personatge

Cuc de la Mort Mòrfic amb la consciència de l’Amo

L’Amo (presumiblement l’Amo al cos d’en Tremas) va ser executat pels Dàleks a Skaro per pagar per tots els seus crims. L’Amo, que des de la seva Tretzena Encarnació havia intentat aconseguir més vides de les que li pertocaven, havia previst la seva execució i havia obtingut un Cuc de la Mort Mòrfic amb l’objectiu d’utilitzar-lo per conservar la seva consciència un cop fos assassinat i després pogués posseir un cos nou per mantenir-se en vida. El problema d’aquest procés és que quan el Cuc de la Mort posseeix un cos, assassina la víctima i el cos posseït no és més que un cadàver en descomposició. El Setè Doctor va portar les restes de l’Amo des d’Skaro fins a Gallifrey, però pel camí, la consciència de l’Amo dins del Cuc de la Mort Mòrfic va aconseguir provocar un error temporal dins de la TARDIS i va provocar un aterratge d’emergència al San Francisco de 1999. Quan el Doctor va sortir de la TARDIS, es va trobar enmig d’un tiroteig i va ser víctima dels trets. El jove Chang Lee (Yee Jee Tso), va trucar a una ambulància i el Doctor va ser portat a l’hospital mentre el Cuc de la Mort es va infiltrar a la bossa del conductor d’ambulàncies. Quan l’Amo va posseir el cos del conductor d’ambulàncies Bruce (Eric Roberts), va decidir obtenir les regeneracions restants del Doctor i poder salvar-se del seu estat actual: un cadàver vivent.

Chang Lee i l’Amo dins de la TARDIS del Doctor

El Doctor es va regenerar a l’hospital després d’una intervenció fallida i va esdevenir el Vuitè Doctor (Paul McGann) dins del dipòsit de cadàvers. Aquest va demanar ajuda a la cirurgiana que l’havia operat, la Doctora Grace Holloway (Daphne Ashbrook), mentre corria el rumor que un cadàver (el del Setè Doctor) havia desaparegut. L’Amo va anar a buscar el Doctor a l’hospital, però el personal li va comentar que havien robat el cos del Doctor, així que va decidir anar a buscar en Chang Lee, que es va endur les pertinences del Doctor després de la seva “defunció”. Un cop va trobar el Lee, l’Amo li va explicar que el Doctor era un Senyor del Temps malvat que li havia robat el cos i el convenç per treballar amb ell per trobar-lo. L’Amo va obrir l’Ull de l’Harmonia de la TARDIS amb l’ajuda del Lee per trobar el Doctor, ja que sabia que no havia pogut morir, sinó que s’havia regenerat. Un cop el va localitzar, va anar amb en Lee a buscar-lo i el va portar a l’Institut per a l’Avanç Tecnològic i la Recerca amb la Grace. El seu pla era deixar que el Doctor entrés a la TARDIS per arreglar l’error temporal i així li pogués prendre les regeneracions utilitzant l’Ull de l’Harmonia, que portava moltes hores obert i estava provocant la imminent destrucció de la Terra. El pla de l’Amo va anar sobre rodes, i el Doctor va ser atrapat a la seva pròpia TARDIS.

Després d’haver-se vestit amb robes tradicionals de Gallifrey, l’Amo va explicar els seus plans al Doctor, que estava emmanillat, i va explicar que va perdre totes les seves regeneracions per culpa del Doctor. Això va delatar que el Doctor no havia robat el cos de l’Amo i en Lee es va adonar de l’engany.

L’Amo “vestit per l’ocasió” amb roba tradicional Gallifreyana

L’Amo va assassinar el Lee quan es va negar a seguir les seves ordres i després va utilitzar la Grace per reobrir l’Ull de l’Harmonia, que havia sigut tancat prèviament. Tot i que l’Amo va poder iniciar el procés de transferència que li donaria accés a les regeneracions restants del Doctor, la Grace va poder evitar-ho, tot desviant la potència de la TARDIS i enviant la nau a una òrbita temporal. La Grace va alliberar el Doctor de les seves restriccions, però l’Amo va assassinar la Grace a l’interior de la Sala del Claustre. Amb el cos de l’Amo morint a mesura que les regeneracions del Doctor tornaven al seu cos, els dos Senyors del Temps van lluitar a prop de l’Ull de l’Harmonia i va acabar quan l’Amo va caure-hi a dins.

 

L'Amo del Comic Relief “The Curse of Fatal Death”

L’Amo del Comic Relief “The Curse of Fatal Death”

De forma no-canònicaJonathan Pryce va interpretar l’Amo a l’especial pel Comic Relief, “The Curse of Fatal Death” escrit per Steven Moffat i emès el 1999 durant el telemarató de Red Nose Day Celebration. Comparteix pantalla amb Rowan AtkinsonRichard E. GrantJim BroadbentHugh Grant i Joanna Lumley que interpreten al NovèDesèOnzèDotzè i Tretzè Doctors no-canònics.  Originalment, l’especial estava dividit en quatre parts, que es van ajuntar en dues parts per a l’edició home video.

Aquesta seria la primera aparició d’un Amo no-canònic en pantalla, tot i haver existit diversitat de versions de l’Amo en format còmic, ràdio o novel·la. Aquesta versió, és una paròdia carregada d’exageracions i riallades malignes que reflecteixen les característiques dramàtiques de la Sèrie Clàssica (el propi títol és una hipèrbole que fa paròdia als nombrosos títols d’episodis en què s’hi inclouen paraules com “mort” o “mortal”).

Biografia del personatge

La història comença amb l’Amo (Jonathan Pryce) delectant-se amb el seu últim pla per destruir el seu arxienemic. No obstant això, pensant que només es troba espiant el Novè Doctor (Rowan Atkinson) i la seva companya Emma (Julia Sawalha) resulta que es troba en comunicació amb ells, de manera que escolten els seus plans. El Doctor convida al seu vell enemic a reunir-se amb ell en un castell al planeta Tersurus (mencionat per primer cop a “The Deadly Assassin”, episodi de la sèrie clàssica). El planeta està en ruïnes, i va ser la llar d’una raça ja extinta d’uns éssers molt intel·ligents però summament rebutjats per tots, ja que utilitzaven la flatulència com a mitjà de comunicació. Tots ells van morir quan van descobrir el foc.

El Novè Doctor i l’Emma a “The Curse of Fatal Death”

L’Amo apareix, i es delecta d’haver viatjat un segle enrere en el temps i d’haver convençut l’arquitecte del castell perquè posés una trampa mortal secreta. El Doctor havia anticipat això i havia viatjat més enrere que l’Amo per persuadir el mateix arquitecte i sabotejar el parany. L’Amo també havia anticipat això, i havia planejat un parany addicional, però el Doctor també se li havia anticipat i havia previst el seu moviment. El Doctor informa a l’Amo que es retira després d’haver-se enamorat de la seva companya Emma i que està cansat de lluitar després d’haver “salvat tots els planetes de l’univers conegut un mínim de 27 vegades” (referència a les 26 Temporades de la sèrie clàssica i la pel·lícula de 1996), i que ha quedat esgotat per tantes batalles contra els extraterrestres i “les pedreres de grava sense fi”. No obstant això, l’Amo els ha parat una altra trampa; una trapa sota els peus del Doctor que condueixen a les grans clavegueres de Tersurus, després d’anar enrere en el temps de nou i pagar-li un sopar car a l’arquitecte del castell. No obstant això, el Doctor ja li havia pagat el sopar a l’arquitecte, així que quan l’Amo tira de la palanca de la trapa, aquesta s’obre sota d’ell.

Segons més tard, quan el Doctor i l’Emma comencen a marxar, l’Amo reapareix. Ha trigat 312 anys en sortir arrossegant-se del parany, i té l’aspecte d’un ancià cobert d’aigües residuals. Usant la seva TARDIS per tornar al present, ha portat nous aliats, els Dàleks (que, a falta del nas, són l’única raça que va voler tenir res a veure amb ell). A més, ha estat millorat per tecnologia Dàlek superior, i té una mà succionadora Dàlek. Per consternació de l’Amo, no pot respondre quan l’Emma li pregunta per a què serveix la ventosa. L’Amo es llança contra el Doctor, però torna a caure a les clavegueres i, immediatament, irromp de nou amb 312 anys més. Els Dàleks intenten atrapar el Doctor però colpegen l’Amo i aquest torna a caure a les clavegueres. Després d’haver passat un total de 936 anys a les clavegueres, torna amb un caminador i és més lent que els propis Dàleks.

L’Amo amb esferes Dàlek al pit a “The Curse of Fatal Death”

Emma i el Doctor són capturats quan es troben en una habitació plena de Dàleks. En lloc de ser exterminats immediatament, estan encadenats a bord de la nau Dàlek. L’Amo afirma que s’ha millorat de nou amb tecnologia de Dalek: l’han rejovenit i li han afegit “esferes Dàlek” al seu pit. El Doctor insulta l’Amo i compara les esferes Dàlek amb pits. A canvi de les seves millores, l’Amo va estar d’acord amb donar als Dàleks el Raig d’Energia Zectrònica, una arma que permetria als Dàleks “conquerir l’univers en qüestió de minuts“.

Quan el Doctor diu als Dàleks que hauran de compartir l’univers amb l’home “amb barba i pits” amb qui s’han aliat, informen al Doctor que planegen exterminar l’Amo després que els hagi ajudat. El Doctor utilitza el llenguatge dels Tersuran (a base de pets) per advertir l’altre Senyor del Temps. L’Amo ajuda el Doctor i l’Emma a escapar, però el Doctor és fatalment ferit pels Dàleks. Ell li diu a l’Emma que l’estima (en tersurià, amb l’Amo com a traductor), i després mor. El Doctor es regenera en un atractiu i sexualment ansiós nou Doctor (Richard E. Grant). Obligat a arreglar l’arma Dàlek, el Desè Doctor és electrocutat i es regenera en un Doctor tímid, de mitjana edat i amb sobrepès (Jim Broadbent). A causa d’un altre accident, l’Onzè Doctor es regenera en un Doctor atractiu i de bones maneres (Hugh Grant), però també mor accidentalment mentre repara l’arma.

Un jove Steven Moffat (38 anys) i l’Amo envellit a “The Curse of Fatal Death”

Com que es tractava de la seva dotzena regeneració, el Doctor ha mort definitivament. L’Amo es compromet a viure una vida amb heroisme en memòria del seu enemic caigut, igual que els Dàleks. Pel que sembla, a través de la voluntat de l’univers mateix, el Doctor es regenera un cop més, però aquesta vegada com a dona (Joanna Lumley). L’Emma està profundament decebuda i assenyala que “ja no és l’home de qui em vaig enamorar”. L’Amo, però, s’enamora del Tretzè Doctor i anuncia que el tornavís sònic té tres velocitats. La història acaba amb la Doctora i l’Amo sortint de la sala .

El Professor Yana

El Professor Yana

Sir Derek Jacobi va ser el novè actor en interpretar l’Amo en la longeva sèrie de ficció de la BBC Doctor Who durant la seva nova encarnació com a Professor Yana a l’episodi “Utopia” el 2007. El 1989 la sèrie va ser interrompuda fins el 1996, que va sortir Doctor Who: La Pel·lícula. No obstant, no va ser fins el 2005 que Doctor Who tornaria a emetre’s per televisió en format sèrie. El retorn a la petita pantalla va iniciar amb el Novè Doctor, Christopher Eccleston havent participat en l’Última Gran Guerra del Temps que va comportar la destrucció del planeta Gallifrey. El Doctor resultava ser l’Últim Senyor del Temps i això havia pensat fins la Sèrie 3 de l’etapa moderna. Val a dir que l’actor també va interpretar l’Amo en la web serie de “Scream of the Shalka” el 2003, tot i que de forma no-canònica.

 

Biografia del personatge

Chantho i el Professor Yana a “Utopia”

Va esclatar l’Última Gran Guerra del Temps i Gallifrey s’estava preparant per la batalla. El Vuitè Doctor es va regenerar en el Doctor de la Guerra (John Hurt) després de fugir de la batalla (“The Night of the Doctor”) i els Senyors del Temps van creure que l’Amo seria un gran guerrer a causa de la seva violència i bogeria. Les restes i la consciència de l’Amo van acabar dins el Vòrtex Temporal després de caure-hi des de l’Ull de l’Harmonia de la TARDIS del Doctor (Doctor Who: La Pel·lícula). Els Senyors del Temps van rescatar les restes i la consciència de l’Amo del Vòrtex Temporal, van ressuscitar-lo i li van concedir un nou cicle de regeneracions perquè pogués lluitar a la guerra. L’Amo seria un bon soldat durant la Guerra i en algun moment lluitaria contra el Dàlek Suprem a les vessants de la Cripta del Mai Més (“The Witch’s Familiar”). Però en algun moment es va espantar; va veure que la Guerra del Temps era molt més dura, perillosa i temible del que pensava i es va acovardir. Va ser llavors quan va utilitzar l’Arc del Camaleó per reescriure tota la seva biologia i esdevenir un nen físicament humà.

Malcassairo

En el procés, la seva memòria i essència de Senyor del Temps es van guardar en un rellotge de butxaca. Aquest objecte era l’únic que duia l’Amo quan el van trobar despullat a la costa de la Devastació Argentada anys abans de la fi de l’univers.

Aquell nen va créixer amb el nom de Yana i va passar la major part de la seva vida traslladant-se d’una nau de refugiats a una altra. Conservant l’intel·lecte de l’Amo, amb el temps va esdevenir professor i va fer-se amic d’una altra científica, la Chantho (Chipo Chung), que era l’última supervivent de la raça Malmooth. Ambdós van treballar des de Malcassairo en el Projecte Utopia per salvar els últims supervivents de la humanitat.

En Yana va conèixer el Desè Doctor (David Tennant), en Jack Harkness (John Barrowman) i la Martha Jones (Freema Agyeman) quan aquests van ser rescatats dels Futuroides. Escoltant una conversa sorprenent entre el Doctor i en Jack sobre coses com els viatges en el temps, els Dàleks i la regeneració, en Yana va començar a sentir-se confús.

L’Amo recuperant la seva essència i records a “Utopia”

En una conversa amb la Martha, en Yana va mostrar-li el rellotge amb què el van trobar de petit, i en sentir veus del seu interior, en Yana el va obrir i va recuperar la seva vertadera identitat i l’essència de Senyor del Temps.

L’Amo va tancar el Doctor fora del laboratori d’en Yana i va obrir la porta que mantenia els Futuroides fora de les instal·lacions. En veure què estava fent, la Chantho va amenaçar-lo amb una pistola, però l’Amo es va desfer d’ella electrocutant-la amb dos cables enfadat per no haver-se interessat mai en el rellotge tot i haver estat dècades treballant amb ell. Creient que l’havia mort, l’Amo va preparar la TARDIS del Doctor per marxar de Malcassairo, però la Chantho va poder disparar-li un tret al pit abans de morir.

L’Amo es regenera dins de la TARDIS del Doctor a “Utopia”

Ferit greument, l’Amo va entrar a la TARDIS del Doctor i en va bloquejar la porta per evitar que el Doctor hi entrés. Acte seguit, creient indigna la seva forma de morir, l’Amo es va regenerar en una forma tan jove i forta com la del Desè Doctor.

Harold Saxon

//EN PROCÉS//

Missy

//EN PROCÉS//