River Song

La professora River Song és la tercera encarnació coneguda de la Melody Pond. La Melody era “la filla de la TARDIS” i l’esposa de l’Onzè Doctor. Ella era humana amb l’ADN d’un Senyor del Temps, degut a que va ser concebuda pels seus pares humans (Amy Pond i Rory Williams) a bord de la TARDIS mentre aquesta viatjava pel vòrtex del temps. Després va créixer i va ser manipulada pel Silenci (“A Good Man Goes to War/ Un home bo va a la guerra”). La seva concepció dins el vòrtex temporal li va donar una gran força, la capacitat de regenerar-se i una gran comprensió de principis complexos del temps i l’espai (“The Time of Angels, Day of the Moon, Good Man Goes to War, The Wedding of River Song/El temps dels àngels, El dia de la Lluna, Un home bo va a la guerra, El casament de la River Song”). Ella va estimar el Doctor i va compartir una llarga relació amb ell. La River era una de les poques persones que coneixia el veritable nom del Doctor (“Forest of the Dead/El bosc dels morts, The Name of the Doctor”).

Madame Kovarian va robar la Melody dels seus pares quan era un nadó per convertir-la en una arma del Silenci en la seva guerra contra el Doctor. Després d’una posterior regeneració, va estar a punt de matar l’Onzè Doctor, però va trencar el seu condicionament mental i va usar les seves regeneracions restants per evitar-ho. Abans de fer això, l’Onzè Doctor i la River (que encara es feia dir Melody) van estar parlant sobre la River Song que ell coneixia i en veure que es tractava d’ella mateixa, va acceptar el seu nou nom (“Let’s Kill Hitler/Matem en Hitler”).

La River salva el Doctor i sacrifica la resta de les seves regeneracions a “Let’s Kill Hitler/Matem en Hitler”

El Doctor i els seus pares la van deixar per fer el seu propi camí per l’univers. Sense connexió amb la seva família o amb el Silenci, la River va esdevenir arqueòloga amb la finalitat de fer un seguiment del Doctor a través del temps. Va recórrer el camí del Doctor en direcció contrària en diverses ocasions, generalment amb el resultat que com més coneixia el Doctor, menys la coneixia ell. Amb l’esperança d’evitar paradoxes temporals, el Doctor li va donar un diari per fer un seguiment de les seves reunions i impedir que ella li revelés spoilers sobre el seu  futur.

Altre cop forçada pel Silenci, va fer un segon atemptat contra la vida de l’Onzè Doctor. Encara que va ser infructuós, el Doctor va aconseguir simular la seva pròpia mort i ella va ser condemnada pel seu assassinat (“The Wedding of River Song/El casament de la River Song”). Va passar molts anys al Centre Penitenciari Stormcage per això, però aquest confinament es va fer més suportable escapant amb freqüència a les cites amb el Doctor (“First Night, Last Night”). Ella va ser eventualment indultada, a causa que no hi havia cap evidència que el Doctor hagués existit mai, i es va convertir en Professora d’Arqueologia (“The Angels Take Manhattan”).

Després d’una aventura final amb el Dotzè Doctor que va acabar amb ells dos passant una vetllada de vint-i-quatre anys a les Torres Cantaires de Darillium (“The Husbands of River Song”), va dirigir-se a la Biblioteca en una expedició i va morir salvant el Desè Doctor, la Donna Noble, l’Strackman Lux i les 4.022 persones guardades al sistema informàtic de la Biblioteca. El Desè Doctor va salvar la seva consciència digitalment guardant-la al sistema informàtic CAL de la Biblioteca. (“Forest of the Dead/El bosc dels morts”). En forma d’eco de dades, la River va desitjar un vertader comiat del Doctor i en una línia temporal alternativa, va aconseguir-ho (“The Name of the Doctor”).

Hem realitzat un eix cronològic amb totes les aparicions de la River Song i els seus respectius episodis resumits que podreu trobar fent click aquí.

Primera encarnació - Melody Pond

Melody Pond

Melody Pond és l’encarnació inicial de la River Song en la sèrie de ficció de la BBC Doctor Who i per tant, el cos original de la River Song. En forma de nadó, va ser interpretada per les bessones Harrison i Madison Mortimer el 2011, i en la seva versió infantil, va ser interpretada per Sydney Wade el 2011, també. Melody Pond va aparèixer en forma de nadó per primer cop durant l’episodi “A Good Man Goes to War/Un home bo va a la guerra” i la forma infantil va aparèixer als episodis “The Impossible Astronaut/L’astronauta impossible” i “Day of the Moon/El dia de la Lluna”, tots ells de la Sèrie 6.

En forma de Melody Pond, la River Song va viure una infància completament orquestrada per l’orde religiós “El Silenci” amb l’objectiu de convertir-la en una futura arma vivent contra el Doctor. Va ser segrestada quan era un nadó per la líder d’El Silenci, Madame Kovarian, qui va inculcar-li ordres i idees contra el Doctor durant la infància per a assassinar-lo, ja que era la persona que condemnaria l’univers si responia la pregunta que no s’hauria de contestar mai.

Biografia del personatge

Melody Pond va ser concebuda durant o poc després de la nit de noces dels seus pares, a bord de la TARDIS del Doctor durant un viatge pel vòrtex temporal. La mare de la Melody, Amy Pond (Karen Gillan), va ser segrestada durant o poc després de la seva lluna de mel i va ser reemplaçada per un doble de carn, un material del segle XXII que pot crear clons programables i controlables a distància (coneguts per ganger).  El doble funcionava com un avatar a través del qual l’Amy percebia la realitat com si estigués al lloc de la seva doble. Això va servir per mantenir el Doctor i el Rory (Arthur Darvill) enganyats mentre l’Amy restava segrestada en una base de l’Església a l’asteroide del Cos del Dimoni al segle LII durant la gestació de la Melody. Combinades la circumstància de la seva concepció en el vòrtex temporal i la interferència del Silenci, la Melody va desenvolupar característiques dels Senyors del Temps (“A Good Man Goes to War/Un home bo va a la guerra”) incloent la regeneració.

Amy dient a la seva filla que el seu pare les vindrà a rescatar a “A Good Man Goes to War/Un home bo va a la guerra”

Melody va néixer al Cos del Dimoni. Malgrat el matrimoni dels seus pares, la seva mare Amy va insistir en l’ús del seu cognom de soltera, Pond, per la Melody. Poc abans que fos rescatada pel Doctor i els seus companys, l’Amy va dir a la petita Melody que mai estaria sola, que el seu pare estava en camí i que ni tan sols un exèrcit podria aturar-lo (“A Good Man Goes to War/Un home bo va a la guerra”).

Durant el seu primer mes de vida, la Melody va ser reemplaçada per un ganger i va ser portada per Madame Kovarian al segle XX per a ser preparada per matar el Doctor (“Day of the Moon/El dia de la Lluna, The Almost People/La quasi gent, A Good Man Goes to War/Un home bo va a la guerra”). La Melody va ser escollida per matar el Doctor per la seva concepció en el vòrtex temporal, la qual cosa li va aportar gran força, la capacitat de regenerar-se, pilotar la TARDIS i comprendre principis complexos de l’espai i el temps.

La Melody va estar per primera vegada amb el seu pare i amb l’Onzè Doctor (Matt Smirth) a través del seu ganger. Quan la connexió del nadó amb el doble es va tallar, la seva forma d’avatar es va desintegrar i va tornar-se líquida mentre en Rory i els altres lluitaven per salvar-la dels Monjos sense Cap (“A Good Man Goes to War/Un home bo va a la guerra”).

Va ser segrestada i entrenada pel Silenci per assassinar el Doctor; posteriorment va afirmar que aquesta part de la seva vida resultava una mica confusa de recordar per culpa dels poders d’esborrat de memòria del Silenci (“Let ‘s Kill Hitler/Matem en Hitler”).

Melody dins el vestit espacial a “Day of the Moon/El dia de la Lluna”

Sent una nena petita, va acabar en un orfenat a Florida l’any 1969 sota molta vigilància i control (“Day of the Moon/El dia de la Lluna”). La Melody va ser obligada a ficar-se en un vestit espacial de l’Apol·lo que el Silenci va millorar amb tecnologia alienígena. El vestit era capaç de moure’s de forma autònoma amb la Melody a l’interior per a millorar el control i el sosteniment. El vestit atemoria la Melody, cosa que va fer que les eines de comunicació artificials del vestit  es posessin automàticament en contacte amb la major autoritat que va trobar: el President Richard Nixon. El vestit va trucar-lo a qualsevol telèfon que Nixon tingués a prop, i en qualsevol moment. Durant les trucades amb Nixon, Melody va demanar-li ajuda perquè hi havia un “astronauta” que se la volia menjar, ja que veia com el vestit la perseguia per posar-la dins seu. Malgrat les trucades, no va aclarir què necessitava ni on era (“The Impossible Astronaut/L’astronauta impossible, Day of the Moon/El dia de la Lluna”).

Aquestes trucades telefòniques van portar-la a la primera trobada amb l’Onzè Doctor que recordaria. No obstant això, des de la perspectiva del Doctor, l’Amy i en Rory encara no havien succeït els fets del Cos del Dimoni. Ella es va aproximar al Doctor portant posat el vestit espacial i l’Amy la va disparar per salvar el Doctor en reconèixer el vestit que “va matar” el Doctor a l’inici de “The Impossible Astronaut/L’astronauta impossible”. La bala va danyar la pantalla del vestit i la Melody no va acabar ferida.

La Melody va tornar a Graystark tres mesos després i va trobar la seva mare a la seva habitació. La Melody li va demanar ajuda, però l’Amy es va quedar confusa en veure una fotografia d’ella mateixa amb la Melody quan era un nadó.  Davant l’arribada del Silenci, la Melody va sortir del seu vestit i va escapar, trigant prou com per veure al Doctor un cop més (“Day of the Moon/El dia de la Lluna”).

Melody Pond regenerant-se a “Day of the Moon/El dia de la Lluna”

En els sis mesos següents es va desplaçar cap a Nova York. En algun moment, va acabar tenint una malaltia terminal, però sabia que podia “arreglar-ho” regenerant-se. Es trobava en un carreró quan finalment va sucumbir a la malaltia el gener de 1970, i es va regenerar.

Segona encarnació - Mels

Mels

Mels és la segona encarnació de la Melody Pond en la sèrie de ficció de la BBC Doctor Who i la seva primera regeneració. En forma de nena de 10 anys, la Mels va ser interpretada per Maya Glace-Green el 2011, i en la seva versió adulta, va ser interpretada per Nina Toussaint-White el 2011, també. Ambdues versions de la Mels van aparèixer durant l’episodi “Let’s Kill Hitler/Matem en Hitler” de la Sèrie 6.

En forma de Mels, la River Song va viure una segona infància també orquestrada per l’orde religiós “El Silenci” amb l’objectiu de convertir-la en una futura arma vivent contra el Doctor. Aquest cop, gaudiria de certa llibertat mentre era entrenada pel Silenci i podia viure una vida normal per a una nena de 10 anys, cos que aparentava després de la seva regeneració a Nova York. Creixeria al costat de l’Amy i en Rory, i esdevindria la seva millor amiga sabent que ells eren els seus pares.

Biografia del personatge

En els anys noranta, la Mels era una nena que vivia a Leadworth i que encara utilitzava el nom “Melody” però el reduïa a “Mels”. La seva regeneració la va deixar amb un cos molt jove en mig de Nova York. La Mels va créixer sent amiga de confiança dels seus pares, que no en tenien ni idea que ella era la seva filla. Sovint es ficava en problemes i tenia rampells de comportament criminal durant la seva adolescència.

 

Mels apuntant el Doctor amb la pistola a “Let ‘s Kill Hitler/Matem en Hitler”

Irònicament, l’Amy solia “educar” la Mels sense saber que ho estava fent. La petita Amelia solia esperar la Mels fora del despatx de la directora i la renyava després d’aquests incidents tal com faria una mare. La Mels estava obsessionada amb el “Doctor esparracat” de l’Amelia, somiava amb casar-se amb ell i l’esmentava a l’escola dient que els desastres històrics van acabar passant perquè ell no hi va intervenir; aquest punt de vista negatiu respecte al Doctor és una de les conseqüències de la influència del Silenci. Ella sempre va saber que l’Amy i en Rory eren els seus pares i que havia de matar el Doctor.

La Mels va acabar ajudant l’Amy a adonar-se que en Rory l’estimava després d’haver passat una dècada sencera pensant que era gai; fent això, la Mels es va garantir la seva pròpia existència. Quan es va perdre el casament dels seus millors amics i pares el 26 de juny de 2010 (“The Big Bang/El Big Bang”), la Mels va retardar la seva primera trobada amb el Doctor durant més d’un any, amb el qual també va evitar interactuar amb una futura versió de si mateixa.

A la tardor de 2011, la Mels (que ja tenia un historial de robatori de vehicles) va robar un cotxe i va seguir als seus pares cap a un camp de blat quan s’estaven reunint amb el Doctor. Es va presentar i va amenaçar el Doctor amb una pistola per poder escapar de la policia. Va demanar al Doctor que el portés al Berlín de la Segona Guerra Mundial per a matar en Hitler. Durant el viatge pel vòrtex temporal, va disparar dins de la TARDIS i va provocar una col·lisió al despatx de Hitler el 1938.

Mels regenerant-se a “Let’s Kill Hitler/Matem en Hitler”

El van salvar casualment del Teselecta, però la Mels va rebre un tret d’una bala perduda de Hitler, qui disparava al Teselecta, i la va obligar a regenerar-se altre cop. Poc abans de regenerar-se, els seus pares van descobrir que ella era la Melody Pond i es van adonar de la paradoxa del seu nom: l’Amy i en Rory van posar “Melody” a la seva filla en honor a la Mels, cosa que implica una paradoxa d’haver anomenat la teva filla com a la teva filla. (“Let ‘s Kill Hitler/Matem en Hitler”).

Tercera encarnació - River Song

River Song

River Song és la tercera encarnació de la Melody Pond en la sèrie de ficció de la BBC Doctor Who i la seva segona i darrera regeneració. La River Song va ser interpretada per Alex Kingston entre 2008 i 2013, tot i que reapareixeria el 2015 per l’especial de Nadal “The Husbands of River Song”. En aquest nou cos, la River apareixeria a les Sèries 4, 5, 6 i 7 i a l’especial de Nadal de la Sèrie 9, sent una de les acompanyants del Doctor més recurrents i rellevants de Doctor Who.

Aquesta és la forma en què es mostra principalment Melody Pond, ja que les seves anteriors encarnacions només surten en tres episodis mentre que aquesta apareix en un total de 15 episodis i 5 minisodis a més d’altres aparicions en videojocs, audiodrames, novel·les i còmics. La primera aparició de la River Song és a “Silence in the Library/Silenci a la biblioteca” de la Sèrie 4, on coincidiria amb el Desè Doctor (David Tennant) a la Biblioteca i donaria la seva vida per salvar-lo a l’episodi següent, “Forest of the Dead/El bosc dels morts”. Com que ella i el Doctor són viatgers del temps, les seves línies temporals van del revés; és per això que quan el Doctor l’acaba de conèixer, ella ja ha viscut tota una vida amb ell i la veu morir, mentre que quan el Doctor ja la coneix bastant, ella acaba de regenerar-se i l’únic que sap d’ell és que l’ha de matar. D’aquesta manera, Steven Moffat plantejava una acompanyant futura del Doctor durant l’era d’en Russell T. Davies com a showrunner, abans que iniciés la seva pròpia era com a guionista principal de Doctor Who.

En aquest apartat parlarem de la River Song que ha d’acomplir la seva missió per a assassinar el Doctor fins que acaba tancada a la presó d’Stormcage.

Biografia del personatge

River Song a l'Hotel Adlon
River Song entra a l’Hotel Adlon al Berlín de 1938 (“Let’s Kill Hitler/Matem en Hitler”)

La nova forma de Melody Pond va ser reconeguda per l’Onzè Doctor, l’Amy i en Rory com a River Song, perquè ja s’havien creuat amb ella però en el seu futur. Melody Pond encara no sabia qui era la tal “River Song” que mencionaven. Seguint la programació mental que li va inculcar el Silenci, la River va intentar assassinar el Doctor utilitzant un llapis de llavis que contenia un verí incurable. El Doctor s’estava morint lentament sota els efectes del verí letal mentre la River s’identificava alegrement com una psicòpata i se n’anava a sembrar el caos pel Berlín de 1938. Va aconseguir les armes d’uns soldats alemanys i va robar la roba dels clients del restaurant del luxós Hotel Adlon.

El Teselecta (que va pujar l’Amy i en Rory a bord) va decidir castigar la Melody per l’assassinat del Doctor, però el darrer va impedir que poguessin ferir-la. Quan l’Amy i en Rory van estar a punt de ser assassinats pels anticossos del Teselecta, la Melody es va sorprendre en veure que el Doctor ignorava el seu dolor només per salvar la parella. També es va posar gelosa de la “River Song” que ell no feia més que esmentar i volia saber qui era. La Melody va acabar pilotant la TARDIS (aprenent a fer-ho gràcies a la pròpia TARDIS) per salvar l’Amy i en Rory. En acabat, el Doctor va demanar a la Melody que donés un missatge a la River Song de part seva i ella accepta. Acte seguit, el Doctor li xiuxiueja el missatge a l’orella.

Davant les contínues preguntes de la Melody sobre la identitat de la River Song, l’Amy va fer que el Teselecta adoptés la forma de la River perquè la veiés. Aleshores la Melody descobreix que era ella mateixa la persona a qui el Doctor havia demanat ajuda. L’Amy pregunta a la Melody què li havia dit el Doctor; en comptes de respondre, la Melody pregunta als seus pares si el Doctor val la pena. Veient que responen que sí, la Melody desperta el Doctor i li fa un petó als llavis utilitzant l’energia de totes les seves regeneracions restants per tornar-lo a la vida. Un cop el salva de la mort, es desmaia en el procés.

River Song salva el Doctor a “Let’s Kill Hitler/Matem en Hitler”

Un cop recuperat, el Doctor porta la Melody al “millor hospital de l’univers” perquè es recuperi. Coneixent el seu futur com a acompanyant ocasional, ell li lliura un diari en forma de TARDIS com a regal per poder evitar els “spoilers”, és a dir, el coneixement d’esdeveniments futurs que podria acabar amb l’univers. En aquesta etapa vital, la Melody accepta el nom de River Song i hi torna a haver una paradoxa sobre el seu nom: la River Song es diu així perquè quan es deia Melody Pond va acceptar el nom que tindria en un futur (tot i que “River Song” és la traducció de “Melody Pond” als Boscs Gamma, tal com es diu a “A Good Man Goes to War/Un home bo va a la guerra”, així que la paradoxa no és tan forta com la del nom de les seves anteriors encarnacions)

El 5123, la River entra a la Universitat de la Lluna amb esperances de poder tornar a trobar el Doctor. Quan li pregunten per què vol estudiar arqueologia, la River comenta que està “buscant un bon home”. Els seus estudis la porten a conèixer algunes de les ubicacions del Doctor en el passat (respecte el segle LII). Aquests fets succeeixen a l’episodi “Let’s Kill Hitler/Matem en Hitler” de la Sèrie 6.

El dia en què la River va rebre el seu doctorat, Madame Kovarian va aparèixer a la Universitat de la Lluna amb soldats de l’Església i el Silenci. Va ser segrestada, la van obligar a ficar-se al vestit espacial modificat de l’Apol·lo (el mateix que havien utilitzat amb ella durant la seva primera encarnació), i va ser portada a Utah el 22 d’abril de 2011, on la van submergir al Llac Silencio a l’espera del Doctor (“Closing Time/L’hora de tancar”).

Un cop arribat el moment de matar-lo, la River va esgotar la seva munició per desafiar un punt fix en el temps. El temps es va esberlar en una realitat en la qual tota la història va ocórrer al mateix temps. Al principi, la River es va negar a rectificar el seu error, confessant a Madame Kovarian que s’havia enamorat del Doctor, cosa que també va confessar-li a ell.

La River “assassina” el Doctor al Llac Silencio a “The Impossible Astronaut/L’astronauta impossible”

Al cim de la Gran Piràmide amb el Doctor, l’Amy i en Rory, la River va dir al Doctor que no podia permetre la seva mort i que ella seria qui més patiria si el matés. Després de casar-se amb ell i compartir un petó, ella va continuar amb el suposat assassinat per a restaurar la línia temporal, aquest cop sabent que ell estava fora de perill dins el Teselecta (“The Wedding of River Song/El casament de la River Song”). Tot i que el Doctor va fingir el seu propi assassinat, la River va ser condemnada pel seu assassinat a complir dotze mil cadenes perpètues consecutives al Centre Penitenciari Stormcage al segle LII.

Aventures amb el Doctor

Aventures amb el Doctor

Empresonament

River Song i l’Onzè Doctor al minisodi “Last Night”

Un cop va ser tancada a Stormcage, la River Song va complir la seva penitència per fer creure al Silenci que havia assassinat el Doctor, però s’escapava constantment de la presó per viure aventures amb ell i després tornava a la seva cel·la com si no hagués passat res. Això va començar el primer dia d’empresonament de la River, quan ell la va visitar per portar-la a Calderon Beta i li va explicar el motiu de tenir els diaris (“First Night”). La River també solia escapar-se d’Stormcage per si mateixa utilitzant el seu manipulador del vòrtex. Durant una d’aquestes aventures, cinc anys després del seu empresonament, es va trobar diversos Sontarans que la van disparar i perseguir per la galàxia després que ella els preguntés si estaven en un “comiat de soltera”. Va escapar cap a la TARDIS i l’Onzè Doctor la va portar de tornada a Stormcage amb el seu manipulador del vòrtex per impedir que interactués amb si mateixa en el passat i en el futur (“Last Night”).

Batalla del Cos del Dimoni

River Song explica als seus pares que ella és la seva filla (“A Good Man Goes to War/Un home bo va a la guerra”)

En un aniversari, el Doctor se la va emportar a l’última fira gelada d’hivern al riu Tàmesi el 1814. Stevie Wonder va tocar per ells, però sense saber el lloc i l’època on es trobava. De tornada a Stormcage, la River es va trobar amb en Rory en un dels passadissos de la presó. En veure que el seu pare duia el seu abillament romà i en sentir que es dirigia a l’asteroide del Cos del Dimoni, es va negar a ajudar-los i va dir que no podria anar-hi “fins al final”.

Minuts després que Madame Kovarian fugís amb el nadó de l’Amy (la primera encarnació de la River), just quan concloïa la batalla del Cos del Dimoni, va aparèixer la River i va revelar la seva veritable identitat al Doctor i després als seus pares, dient-li a l’Amy que “River Song” és la traducció de “Melody Pond” als Boscs Gamma, ja que melody i pond (“melodia” i “estany” en anglès) són paraules que no existeixen al llenguatge dels Boscs Gamma (“A Good Man Goes to War/Un home bo va a la guerra”):

“No hi ha nom per “estany” (pond). L’única aigua del bosc és el riu (river). El Doctor trobarà a la vostra filla, i la cuidarà costi el que costi… i ho sé del cert… Soc jo, la Melody, la vostra filla.”

– River Song als seus pares a
“A Good Man Goes to War/Un home bo va a la guerra”

El Silenci als Estats Units

River i l’Onzè Doctor flirtejant durant el rescat de l’Amy a “Day of the Moon/El dia de la Lluna”

En rebre una invitació del Doctor, la River torna a escapar d’Stormcage per reunir-se amb l’Amy, en Rory i ell a Utah, Estats Units, el dia 22 d’abril de 2011. El Doctor, des de l’interior d’un doble d’ell mateix fet amb el Teselecta, els porta de picnic al lloc on el seu doble seria disparat per una versió més jove de la River. L’Amy, en Rory i la River acudeixen a una cafeteria i es troben amb una versió dos-cents anys més jove de l’Onzè Doctor que havia sigut “assassinat” moments abans (“The Impossible Astronaut/L’astronauta impossible” i “The Wedding of River Song/El casament de la River Song”).

La River va acabar visitant-se a si mateixa de nena quan va acompanyar els seus pares, l’Onzè Doctor i en Canton Delaware a Florida el 8 d’abril de 1969 perquè havien de trobar una nena petita que no deixava de telefonar el President Richard Nixon. Tenint en compte la norma del Doctor contra els “spoilers” per evitar un col·lapse temporal, ella va fingir desconèixer la identitat de la nena. L’única informació que va donar al Doctor sobre el seu vestit espacial de l’Apol·lo va ser la mateixa que podria determinar inspeccionant-lo; la River tampoc va dir a l’Amy i a en Canton què trobarien a l’orfenat. Tampoc va proporcionar cap tipus de coneixement que pogués tenir sobre el Silenci (“The Impossible Astronaut/L’astronauta imposible”).

La River, l’Amy, en Rory, en Canton i el Doctor es van separar per investigar el Silenci durant els següents tres mesos. Cap al juliol, la River estava a Nova York. Va confiar que el Doctor i la TARDIS estarien al lloc i al moment exactes per rescatar-la, es va llançar des d’un 50è pis i va caure directament a la piscina de la TARDIS. La River va ajudar al Doctor a derrotar el Silenci utilitzant el seu rentat de cervell de la humanitat contra ells mateixos, tot mentre tractava de no trobar-se amb la seva primera encarnació. La River va assassinar tots els Silents que tenien com a ostatge a la seva mare. Després, el Doctor la va portar a Stormcage, on ella el va besar. Es va sorprendre i entristir en descobrir que des de la perspectiva del Doctor, aquell era el primer petó que es feien, mentre que per a ella havia de ser l’últim.

S’obre la Pandòrica

River Song disfressada de Cleòpatra a “The Pandorica Opens/S’obre la Pandòrica”

El 5145, la TARDIS va desviar una trucada de Winston Churchill (Ian McNeice) dirigida al Doctor, cap a la River. Ella va escapar d’Stormcage per avisar al Doctor d’una profecia de Vincent Van Gogh (Tony Curran) sobre l’explosió de la TARDIS. River obté el manipulador del vòrtex d’un Agent del Temps fent xantatge a en Dorium Maldovar (Simon Fisher-Becker) i roba un quadre d’Elisabet X (Sophie Okonedo) en el qual apareix la TARDIS explotant amb coordenades espai-temporals. Tot seguit, la River fa un gravat en un penya-segat del principi dels temps amb coordenades perquè el Doctor i l’Amy les vegin i es desplacin cap a l’Anglaterra de l’any 102 per reunir-se amb ella, que s’està fent passar per Cleòpatra en un campament romà.

“O sigui que… Torno al meu lloc de comandament després d’una setmana i em trobo que juguem a custodiar la Cleòpatra, que era egípcia… i és morta!”

– Comandant romà de Nestene en veure la River disfressada de Cleòpatra a
“The Pandorica Opens/S’obre la Pandòrica”

La Pandòrica es trobava sota Stonehenge transmetent un senyal per atraure l’aliança d’enemics del Doctor. El Doctor va intentar que retrocedissin i va enviar la River a buscar la TARDIS. No obstant, la TARDIS va dur la River directament a la casa de l’Amy el 26 de juny de 2010. Quan la River es va comunicar amb el Doctor i li va dir la data, ell va saber que la TARDIS estava a punt d’explotar i va demanar a la River que escapés (“The Pandorica Opens/S’obre la Pandòrica”).

La River i l’Onzè Doctor a “The Big Bang/El Big Bang”

Incapaç d’abandonar la TARDIS, la River es va quedar atrapada en un bucle temporal dels primers moments de l’explosió. La River és rescatada pel Doctor el 1996 i ell li explica el seu pla d’utilitzar el camp de restauració de la Pandòrica per revertir el col·lapse total d’esdeveniments de l’univers. Aleshores, el Doctor és disparat per un Dàlek de pedra; la River demana al Dàlek que la busqui a la base de dades i un cop la identifica, el Dàlek demana clemència i ella el mata.

El Doctor aconsegueix restaurar l’univers esborrant-se a si mateix i la River deixa el seu diari (ara buit) en el casament dels seus pares perquè l’Amy sigui capaç de recordar el Doctor i fer que torni a existir. Després d’una breu conversa sobre l’estat civil i la identitat de la River, ella comenta al Doctor que molt aviat ho descobrirà i li diu que ho sent, perquè “aquí és quan tot canvia,” deixant-lo intrigat (“The Big Bang/El Big Bang”).

La caiguda del Byzantium

Amy Pond, l’Onzè Doctor i la River Song a Alfava Metraxis a “The Time of Angels/El temps dels àngels”

La River va quedar en custòdia del Pare Octavi (Iain Glen) al segle LII en una missió per guanyar-se el perdó. Es va infiltrar a la nau creuer Byzantium per trobar la seva caixa casa (una caixa negra que se’n torna al planeta d’origen de la nau si aquesta pateix algun accident) i hi va tallar el missatge “Hola, xato” en Alt Gallifreyà Antic, juntament amb les seves coordenades temporals. Això va atraure l’atenció del Doctor que va viatjar dotze mil anys enrere per recollir-la i portar-la a Alfava Metraxis amb l’Amy (qui en aquest moment encara no havia conegut la River). El Doctor s’assabenta que la River va assassinar algú però ella no li vol dir a qui. (“The Time of Angels/El temps dels àngels”). El grup derrota un exèrcit d’Àngels Ploraners que s’havien despertat en el dèdal de la mort, les catacumbes laberíntiques d’un temple del planeta. La River comenta al Doctor que la tornaria a veure quan s’obrís la Pandòrica (“Flesh and Stone/Carn i pedra”).

Després d’aquesta aventura, la River es desplaça cap al futur per visitar l’Amy i en Rory just després de la “mort” del Doctor, explicant què va passar en realitat (“The Wedding of River Song/El casament de la River Song”).

Una dona perdonada per Nova York

La River i en Rory es troben a Nova York (1938) a “The Angels Take Manhattan”

La condemna de la River de dotze mil cadenes perpètues per haver assassinat el Doctor va ser perdonada i l’arqueòloga va ser alliberada del Centre Penitenciari Stormcage just després que es descobrís que l’home que va matar no havia existit mai. Això és a causa que el Doctor es va eliminar de totes les bases de dades de l’univers com a part del seu intent de tornar a l’anonimat. La River va decidir tornar a dedicar-se a l’arqueologia i va esdevenir professora.

La River es va transportar cap a Nova York el 1938 utilitzant el seu manipulador del vòrtex, un temps abans que en Rory hi fos enviat per culpa d’un Àngel Ploraner i es trobés amb ella. L’Amy i el Doctor van tenir dificultats per seguir-lo a causa que l’energia temporal que els Àngels consumien dificultava els viatges en el temps. Van aconseguir arribar-hi amb l’ajuda d’un gerro xinès i es van trobar la River atrapada en les urpes d’un Àngel; la River va haver de trencar-se el canell per escapar i el Doctor va usar una mica de la seva energia regenerativa per curar-la. En Rory es va quedar tancat en un soterrani amb un munt de nadons d’Àngel Ploraner, però en comptes d’enviar-lo enrere en el temps, només el van transportar en l’espai, als apartaments Winter Quay. Quan la River, l’Amy i el Doctor el van trobar, també es van trobar amb una versió anciana d’ell que moria en un llit. Després van sentir sorolls, fets per l’Estàtua de la Llibertat, que va resultar ser un Àngel Ploraner.
Amb els Àngels acostant-se, la River, el seu marit i els seus pares es van veure obligats a pujar al terrat i separar-se mentre hi pujaven. L’Estàtua de la Llibertat estava esperant-los i en Rory i l’Amy van decidir suïcidar-se per crear una paradoxa que enverinaria la font d’alimentació dels Àngels i els mataria. La River i el Doctor van veure amb horror com l’Amy i en Rory es llançaven des del terrat de l’edifici, cosa que va fer que tots els Àngels morissin excepte un, que va sobreviure d’alguna manera.

El grup va acabar en un cementiri que tenia una làpida amb el nom d’en Rory. Quan es van preparar per anar-se’n, l’Àngel Ploraner supervivent els va emboscar i va enviar en Rory enrere en el temps. A causa de la paradoxa i amb tota l’energia temporal enverinada, el Doctor no podia utilitzar la TARDIS per rescatar-lo, així que l’Amy va decidir deixar que l’Àngel la toqués perquè pogués estar amb en Rory. Després d’un comiat banyat en llàgrimes, l’Amy va donar l’esquena a l’Àngel i va permetre que la toqués perquè pogués anar a parar on era en Rory i pogués viure la resta de la seva vida amb ell.

L’Onzè Doctor llegint la novel·la Melody Malone: Private Detective in Old New York Town escrita per la River amb el pseudònim de Melody Malone (“The Angels Take Manhattan”)

Devastat, el Doctor li va demanar a la River que viatgés amb ell. Encara que estava alterada pel que els havia passat als seus pares, la River va dir al Doctor que només hi havia espai per a un psicòpata a la TARDIS. El Doctor, en el seu estat de depressió, ni tan sols es va assabentar de l’insult. Sota el nom de “Melody Malone“, la River va pujar les escales de la TARDIS per escriure la novel·la que ajudaria al Doctor en els anys 30, i li va dir que aconseguiria que l’Amy n’escrivís l’epíleg abans de publicar-lo, amb l’esperança que l’Amy pogués parlar per última vegada amb el Doctor (“The Angels Take Manhattan”).

Retrobament amb la Damisel·la en Perill

El Dotzè Doctor i la River amb el cap del Rei Hydroflax a “The Husbands of River Song”

La River va saber que el Rei Hydroflax (Greg Davies) tenia el diamant Halassi Androvar incrustat al cap i va haver de casar-se amb ell com a part d’un pla per recuperar-lo. Per aquest motiu, feia broma que s’havia casat amb el mateix diamant. Al voltant del mateix temps, també va afirmar haver-se casat amb el seu assistent Ramone (Phillip Rhys).

La River planejava usar un cirurgià per extreure el diamant. Va enviar el seu ajudant Nardole (Matt Lucas) per portar-li el cirurgià, però en Nardole es va trobar amb el Dotzè Doctor (Peter Capaldi) i el va portar davant la River per error. La River no va reconèixer el Doctor en aquella encarnació i el va portar davant l’Hydroflax pensant que era el cirurgià que esperava com a part d’un pla per robar el diamant del cap del rei. El Doctor va intentar dir-li repetidament qui era, però la River no entenia què estava dient. L’Hydroflax va revelar que era un cyborg i va descobrir el seu pla mentre la River li treia el cap de lloc. La River i el Doctor van endur-se el cap i van escapar per teletransport a una ubicació propera a la TARDIS. La River va veure la TARDIS i va decidir agafar-la per marxar sense que la “Damisel·la en Perill” ho sabés. Acte seguit, el Doctor va descobrir que la River viatjava amb la TARDIS tot sovint sense que ell ho sabés i també que la River li havia posat el pseudònim de “Damisel·la en Perill” com a nom en clau per a les dotze cares que coneixia del Doctor (totes les encarnacions fins a l’Onzè Doctor, comptant el Doctor de la Guerra (John Hurt) i excloent el Dotzè Doctor). Després d’una breu baralla que va acabar amb el cos de l’Hydroflax atrapat amb ells a la TARDIS, la River i el Doctor van pilotar la TARDIS cap a la nau Harmonia i Redempció.

A bord de la nau, amb el cos d’Hydroflax tancat en una bodega, la River va intentar vendre diamant encastat al cap. Eventualment, Scratch (Robert Curtis), un membre del Conglomerat de l’Harmonia Hivernal, va acabar comprant el diamant però va revelar que ell i que la resta de clients del restaurant eren devots del Rei Hydroflax. Es va produir una baralla en què el cap d’Hydroflax va ser desintegrat pel seu cos autòmata. Per guanyar temps i “deixar-los parant”, la River va dir al cos d’Hydroflax que, mentre ella estimava el Doctor, el Doctor no l’estimava pas i que no seria tan estúpid o sentimental per acudir a rescatar-la. Aleshores, la River es va adonar que el cirurgià que l’acompanyava era el Doctor i va dir que hi havia una pluja de meteorits a punt de xocar amb la nau i provocar que s’estavellés.

El Dotzè Doctor i la River al restaurant de la nau Harmonia i Redempció a “The Husbands of River Song”

A mesura que els meteorits van colpejar la nau, el terra es va trencar sota la River i el Doctor i els va fer caure a un pis inferior.

La nau va començar a descendir amb la River i el Doctor incapaços de controlar-la. Mentre discutien sobre qui evitaria que la nau s’estavellés al planeta Darillium, es van adonar que els faltava poc per estavellar-se i van amagar-se a la TARDIS. Aquesta els va protegir de l’accident, però l’impacte va deixar la River inconscient (“The Husbands of River Song”).

Una nit a Darillium

River i el Dotzè Doctor al restaurant de Darillium a “The Husbands of River Song”

Després de la col·lisió de l’Harmonia i Redempció a Darillium, el Doctor sabia que estava predestinat a tenir una última cita a Darillium amb la River i es va assegurar que es construís un restaurant amb vistes a les Torres Cantaires. Va viatjar cap al futur i va fer una reserva en aquest restaurant per quatre anys després. Aleshores, va tornar a viatjar en el temps fins a la nit de la reserva i la River va recuperar el coneixement. Era sola a la TARDIS i en va sortir per veure en Ramone i en Nardole treballant al restaurant mentre tenien el control del cos autòmata d’Hydroflax. El Doctor va aparèixer amb un vestit elegant i un nou pentinat i va regalar un tornavís sònic a la River.

La River va revelar que sabia que en històries sobre ella i el Doctor es deia que a Darillium viurien la seva última nit junts, però el Doctor es va negar a confirmar-ho i li va dir que simplement allò no era el final entre ells dos. La River va veure que ell tenia llàgrimes als ulls i el Doctor va dir que no existien els finals feliços per sempre, encara que la River va insistir que el que importava era el temps que els quedava. La River va preguntar al Doctor quant temps durava una nit a Darillium i ell li va dir que durava vint anys terrestres (“The Husbands of River Song”). La River després va relatar el que havia passat a Darillium quan va conèixer el Desè Doctor (David Tennant) a “Silence in the Library, Forest of the Dead/Silenci a la biblioteca, El bosc dels morts”.

La Biblioteca

River Song, davant del Desè Doctor a “Silence in the Library/Silenci a la biblioteca”

Al segle LI, la River, com a professora, és contractada per Strackman Lux (Steve Pemberton) per explorar la Biblioteca per tal d’esbrinar què hi havia passat cent anys enrere. L’equip de la River va rebre un missatge: “Sense supervivents, 4022 persones salvades”, i en veure que hi havia problemes, la River va enviar un missatge al Doctor al seu paper psíquic, però hi va acudir una encarnació més jove del Doctor que encara no la coneixia, el Desè Doctor. Tot i quedar desconcertat per la relació que la River deia que tenia amb ell, el Doctor la va ajudar durant l’expedició.

La River encara conservava el seu antic diari amb detalls de la seva vida amb el Doctor. Va intentar utilitzar-lo per esbrinar en quin moment es trobava el Doctor en la seva línia temporal, i va descobrir que es tractava d’una versió molt més jove que ni tan sols la coneixia (“Silence in the Library/Silenci a la biblioteca”).

A mesura que els Vashta Nerada els van arraconar, la River es va veure obligada a demostrar al Doctor que ella era algú en qui havia de confiar completament i, demanant-li perdó, li va murmurar el seu veritable nom a cau d’orella. El Doctor se sorprèn i comença a confiar plenament en la River.

Quan se’ls va esgotar el temps, el Doctor va estar a punt de sacrificar-se per salvar la Donna (Catherine Tate) i a les més de quatre mil persones atrapades en el nucli de dades de la Biblioteca. La River, però, el va deixar inconscient, el va emmanillar, li va canviar el lloc i li va pregar que no canviés la història, ni un sol moment que haguessin viscut o anessin a viure. Va notar, a més, que el futur Doctor sempre havia sabut el que li havia de passar i el Doctor comença a balbucejar preguntes. La River somriu, li diu “spoilers” i se sacrifica.

El Doctor creia que una futura versió d’ell mateix li donaria el tornavís sònic a la River per un motiu particular. S’adona que en el seu interior hi ha un xip amb el fantasma de dades de la River. El Doctor va salvar la seva consciència digitalment guardant-la al sistema informàtic CAL de la Biblioteca. CAL també havia guardat els fantasmes de dades del seu equip, qui va fer-li companyia al món virtual del nucli de dades de la Biblioteca. El diari de la River Song va quedar confinat a la Biblioteca fins que en Nardole el va anar a buscar per a entregar-li al Dotzè Doctor (“Extremis”).

Desè Doctor amb el tornavís sònic de la River a “Forest of the Dead/El bosc dels morts”

La River es va fer càrrec dels seus dos fills virtuals i de la Charlotte (la noia que havia estat connectada al nucli de la Biblioteca) al món virtual i els llegia el diari de les moltes aventures que va viure amb el Doctor i de com a vegades “tothom viu” gràcies al Doctor (“Forest of the Dead/El bosc dels morts”).

Més tard, segons la línia temporal del Desè Doctor, el Doctor la recorda quan en Davros (Julian Bleach) li pregunta quantes persones havien mort en el seu nom (“Journey ‘s End/El final del viatge”).

Com a eco de dades

Després de la seva mort, la River, entra en una “trucada de conferència” induïda en un somni amb Madame Vastra, la Jenny, l’Strax i la Clara (Neve McIntosh, Catrin Stewart, Dan Starkey i Jenna-Louise Coleman). Allà, descobreixen que l’assassí Clarence DeMarco (Michael Jenn) va revelar a Madame Vastra les coordenades de la tomba del Doctor. La Gran Intel·ligència (Richard E Grant) va segrestar la Vastra, la Jenny i l’Strax, i va indicar a la Clara que havia de portar el Doctor a Trenzalore, el lloc de la seva mort, a canvi de salvar els altres. La River es va quedar en contacte amb la Clara mantenint el seu enllaç obert, encara que la Clara era l’única capaç de veure-la.

La River com a eco de dades en la connexió onírica amb Clara, Vastra, Strax i Jenny a “The Name of the Doctor”

Quan la Clara i el Doctor es van acostar a una làpida amb el nom de la River a Trenzalore, la Clara va tornar a veure l’eco de dades de la River, que la va guiar amb el que havia de fer. A més, va explicar a la Clara les circumstàncies de la seva mort i el que va fer el Doctor per ella. Posteriorment va salvar els amics del Doctor en seguir les peticions de la Gran Intel·ligència i obrir l’entrada a la tomba del Doctor quan va dir el seu nom.

Després que la Clara entrés al corrent temporal del Doctor, la River va intentar evitar que ell la seguís pensant que ell era incapaç de veure-la. En tractar de bufetejar-lo, el Doctor va agafar-li la mà i va revelar que l’havia estat veient tota l’estona. Els dos es van besar i la River li va demanar que s’acomiadés d’ella, però el Doctor no sabia com fer-ho; l’únic comiat que acceptaria la River seria un en la qual ell la tornés a veure més tard. El Doctor va complir amb la petició i la River va revelar que estava enllaçada mentalment amb la Clara i que no existiria si ella hagués mort. Ell pregunta com, però ella diu “spoilers” i les seves últimes paraules per a ell són “adéu, xato”. La forma incorpòria de la River desapareix i el Doctor es va adonar que només era visible per a ell ja que la Banda Paternoster va quedar molt sobtada en va veure’l besant apassionadament al buit (“The Name of the Doctor”). No obstant, aquest comiat només va passar en una línia temporal alternativa on el Doctor moriria a Trenzalore. A causa que la Clara va reescriure la línia temporal durant els fets de Trenzalore,  aquest comiat es va traslladar en una línia temporal alternativa, però és molt possible que el Doctor ho recordi igualment per la seva condició de viatger del temps (“The Time of the Doctor”).

Fets en dates desconegudes

Fets en dates desconegudes

En certs moments de la sèrie, el Doctor i la River han mencionat aventures i cites que no han sigut ubicades cronològicament i que tot sovint mencionen quan miren en quin punt de les línies temporals es troben mútuament mentre consulten els seus diaris. En aquest apartat hi tenim totes les cites i fets que no han sigut ubicats en el temps:

 • El Doctor i la River se’n van de pícnic a Asgard (“Silence in the Library/Silenci a la biblioteca”).
 • River va afirmar tenir imatges de tots els rostres del Doctor (“The Time of Angels/El temps dels àngels”).
 • El Doctor i la River van compartir una aventura en els Bone Meadows (“The Time of Angels/El temps dels àngels”).
 • L’Onzè Doctor i la River van visitar l’Illa de Pasqua (“The Impossible Astronaut/L’astronauta impossible”).

 • L’Onzè Doctor i la River van conèixer “el Peix Jim” (“The Impossible Astronaut/L’astronauta impossible”).
 • La River va a una festa amb l’Onzè Doctor i l’ajuda a buscar en botigues de mascotes a una reina d’Anglaterra que s’havia convertit en una carpa daurada (“Bad Night”).
 • La River i l’Onzè Doctor van tenir una aventura que va involucrar un bombardí, un biplà i una tal Marilyn (“Good Night”).
 • L’Onzè Doctor i la River van tenir problemes al planeta dels Déus de la Pluja (“Rain Gods”).
 • La River i la Kate Stewart (Jemma Redgrave) surten en una fotografia juntes (“The Day of the Doctor”).
 • La River va afirmar haver sortit amb androides (“Silence in the Library/Silenci a la biblioteca”) i amb un duplicat Nestene (“The Big Bang/El Big Bang”).
 • El Dotzè Doctor va esmentar una ocasió en què ell i la River van tenir una baralla que va acabar amb ell vivint entre llúdrigues durant un mes (“The Caretaker”).

 

El vídeo de continuació és un extra oficial de la BBC amb tota la història de la River Song fins a la Sèrie 6 (només faltarien “The Name of The Doctor” i “The Husbands of River Song”), ordenada cronològicament tal com podeu trobar a l’eix cronològic que us hem enllaçat més a munt. Els subtítols en català corren a càrrec dels administradors Kobasen i Dharma94.